Glesbygdstöd snedvrider företagarklimatet

I Norrland får arbetsgivare glesbygdsstöd. Transportföretag är undantagna från stödet eftersom de får transportbidrag för godstransporter. Nordantjälls Buss och Taxi utför persontransporter och därför får företaget inget transportstöd. Skattemyndigheten har ändå beslutat att taxiföretaget inte ska få glesbygdsstöd. Nu får skattemyndigheten kritik av Företagarombudsmannen. 

– Vi har varit i kontakt med experterna på Näringsdepartementet. I en promemoria från departementet framgår det tydligt att Nordantjälls Buss och Taxi visst kan få glesbygdsstöd. Beslutet av skattemyndigheten är därmed fel och bör ändras omgående, säger Monica Werenfels Röttorp, ledamot i Företagarombudsmannen.

– Skattemyndigheten ska givetvis tolka regler till de lokala företagarnas fördel och inte till deras nackdel. Den nuvarande tolkningen är ett uttryck för ett dåligt klimat för företagare, säger Monica Werenfels Röttorp.

Företagarombudsmannen är en oberoende ideell grupp som består av jurister, ekonomer och egenföretagare som arbetar för ett bättre företagarklimat. Det är en verksamhet inom Stiftelsen Den Nya Välfärden.

 

Läs utredninge här: FO-2003-030