Stefan Löfven behöver ge klara besked

Socialdemokraterna kommer inte att få egen majoritet i riksdagsvalet. Således behöver de hitta partier som de kan regera ihop med.
Stefan Löfven har sträckt ut en hand till Folkpartiet, men något besked från Jan Björklund lär dröja till efter valet. Det vore ju katastrofalt att splittra Alliansen i detta skede.

Att Stefan Löfven gärna samarbetar med Folkpartiet är förståeligt. Alternativen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är svåra att sälja in till kärnväljarna. Dessa partiers ekonomiska politik gör det svårt att hävda att man är företagarvänlig. Alliansen kommer således att fokusera på det inflytande som dessa partier kommer att få vid en rödgrön valseger.

Socialdemokraterna står inför ett dilemma. Om de går till val ensamma kommer Alliansen att fråga vem de avser att regera med. Om de går till val med MP och V kommer skillnaderna mellan partierna att synas. Mona Sahlins nederlag i valet 2010 berodde enligt många bedömare på att Vänsterpartiet inkluderades i det rödgröna regeringsalternativet. Och det misstaget kommer Stefan Löfven in i det sista försöka undvika.

Sveriges företagare kan dock inte vänta med besked om regeringsfrågan. De kräver att få svar nu! Därför har vi i ett öppet brev i Dagens Nyheter krävt svar från Stefan Löfven. Vilken företagarpolitik kan vi vänta oss om en rödgrön regering kommer till makten?
________________________________________

Adam Rydström
Adam Rydström

adam.rydstrom@dnv.se