Är myten om media sann?

Kan det vara så att media väljer att undanhålla information från medborgarna?
För Den Nya Välfärden aktualiserades denna fråga i veckan som gått.

I tisdags släppte Den Nya Välfärden en undersökning som vi beställt från Demoskop. Undersökningen visar att 58 procent av befolkningen anser att invandringen till Sverige är för stor. Endast 8 procent anser att den är för liten. Detta är, vad vi kan finna, den mest kritiska opinionen mot invandringsvolymerna som redovisats till dags dato. Det kan inte anses vara annat än politiskt sprängstoff eftersom det visar på att riksdagspartierna är helt ur fas med väljarna.

Undersökningen skickades till så gott som alla dagstidningar i landet. Vi förväntade oss att åtminstone ett tiotal skulle skriva en notis eller mer om nyheten. Men så blev det inte.
Det enda omnämnandet om undersökningen publicerades på en ledarsida i Smålandsposten och i en debattartikel i Expressen. Det var allt.

Inte helt oväntat exploderade dock nyheten på Internet. Bloggar och nyhetssidor som betecknar sig själva som ”sverigevänliga” slängde upp undersökningen som huvudnyhet. Även bloggar som rapporterar allmänt om samhällsfrågor tog upp nyheten. Kommentarsfälten fylldes snabbt och fortsätter fortfarande, tre dagar senare, att fyllas på.

De ”sverigevänliga” medierna brukar nedsättande kalla de etablerade papperstidningarna, radio och TV för ”gammelmedia”. De påstår att dessa undanhåller och förvränger nyheter som är kritiska mot journalisternas egna uppfattningar.  De anger denna ”mörkläggning” som ett skäl till att ”gammelmedia” tappar i popularitet till förmån för sidor som visar den oretuscherade sanningen.

Det är viktigt att klargöra att ingen har någon som helst skyldighet att uppmärksamma pressmeddelanden från Den Nya Välfärden. Det är fritt fram för varje redaktör att välja vad som har nyhetsvärde och vad som inte har det. Men när det gäller opinionsundersökningar om invandringsfrågan har redaktörer historiskt haft ett stort intresse av att publicera resultaten – så länge som resultaten ”visat rätt”.

Redaktörer brukar i regel neka till att de sållar och förvränger nyheter. Tyvärr så får de som hävdar motsatsen vatten på sin kvarn alltför ofta. Vårt tips blir därför att publicera nyheter som läsarna har intresse av att läsa, även om det ibland går emot den egna politiska övertygelsen. Om inte så kommer läsartappet att accelerera och tidningsdöden komma i förtid. Och en sån utveckling vore mycket olycklig.
________________________________________

Adam Rydström
Adam Rydström

adam.rydstrom@dnv.se