V arga på LO om vinster i välfärden

”LO har i snart två år drivit frågan om att vinsterna i välfärden ska minskas radikalt. Nu byter facket kurs och kan tänka sig en förhandlingskompromiss” skriver Dagens Nyheter.
Fackförbundet har tidigare varit motståndare till vinster i välfärden men ändrar nu fot och vill ha en förhandling med arbetsgivarna.

” I den svenska modellen har vi löst de stora samhällsutmaningarna genom att vi satt oss ner och diskuterat och hittat lösningar. Vi tror att man också skulle kunna göra ett sådant arbete när det gäller välfärden”, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO. Kritiken från vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lät inte vänta på sig. Han tror inte att förhandlingar med välfärdsbolagen skulle ge särskilt mycket.

Alliansen kommer att försöka visa på en enad front inför valet och trycka på splittringen mellan oppositionspartierna. Socialdemokraterna behöver enas och kommunicera att både partiet och regeringsalternativet kommer med klara och skarpa förslag. Till att börja med behöver de våga ta en strid med Vänsterpartiet om privata alternativ i välfärdssektorn. Att avstå debatten blir allt svårare ju närmare valet vi kommer.
________________________________________

Adam Rydström
Adam Rydström

adam.rydstrom@dnv.se