Partille tecknade olagligt avtal för 70 miljoner

Kommunala köp av tjänster från egna bolag skall följa reglerna om offentlig upphandling. Det har inte Partille kommun brytt sig om utan har under flera år köpt renhållningstjänster för över 70 miljoner kronor från det kommunalt delägda bolaget Renova AB utan att upphandla.  Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp vid Den Nya Välfärden, kritiserar nu kommunens agerande som framstår som en mycket dyrbar affär för hushållen i kommunen.

– Avtalet verkar bygga på åtaganden mellan ägarkommunerna i Renova AB där Partille kommun äger 1,8 procent. Dessutom har avtalet kommit till utan några konkurrerande anbud eller annonsering. Motsvarande tjänster till en väsentligt lägre kostnad har Renova AB kunnat erbjuda i de kommuner där upphandling har genomförts och konkurrensen inte snedvridits, konstaterar expertgruppen.

– Bortsett från att hushållen i Partille får betala mer än nödvändigt för sin renhållning medför kommunens lagbrott att Sverige riskerar att fällas för fördragsbrott till dryga böter av EG-domstolen, säger Inger Ridderstrand Linderoth, vice ordförande i Konkurrenskommissionen.

 

Läs utredningen här: PM 2 KKO 08-040 Partille