Ännu en företagare drabbad av luftspaltsregeln

Sven-Bertil Svensson driver familjeföretaget Degeberga Slakteriprodukter AB i Degeberga. I samband med att företaget köpte en kylbil för att kunna transportera sina produkter nekade skatteverket företaget momsavdrag. Dessutom bestraffades företaget med ett skattetillägg. Kylbilen är i vägtrafikregistret registrerat som lastbil. Enligt den sk luftspaltsregeln räknas lastbilen dock i momshänseende som en personbil eftersom det inte finns en luftspalt mellan förarutrymmet och lastutrymmet. Företagarombudsmannen, en del av Den Nya Välfärden, riktar nu återigen kritik mot luftspaltsregeln, en orättvis regel utan verklighetsförankring. Företagarombudsmannen kritiserar även Skatteverket för att slentrianmässigt ha påfört företaget skattetillägg.

– Luftspaltsregeln är utformad för att underlätta Skattverkets hantering, helt utan hänsyn till de företagare som drabbas av den. Det är en dålig regel som borde avskaffas nu, säger Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

– Andra än skatteexperter kan knappast förväntas känna till luftspaltsregeln. Att straffa en företagare med skattetillägg för att han inte förstod att lastbilen i momshänseende klassas som personbil är både orimligt och orättfärdigt, säger Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

 

Läs utredningen här: FO 2007-004