Guds tredje strategi – ska Han lyckas den här gången?

Läser du Bibeln står det fullkomligt klart – Gud ser helst att du kommer till paradiset. Men Gud är mer modern än många tror, han tycker att du ska ha allt genast, han vill ha Paradiset på jorden. Och det är du själv som ska fixa det, skriver entreprenören Patrik Engellau i sin nya bok Guds tredje strategi – ska Han lyckas den här gången? Ja kanske, skriver Engellau men fortsätter fråga: Varför jobbar Gud så olika i Gamla och Nya testamentet? Upptäckte han att den första strategin inte funkade och kände sig tvungen att utveckla nya metoder? Men funkade den andra? Och är Paradiset nu hans tredje strategi.

Patrik Engellaus ”Guds tredje strategi” är en avGuds tredje strategi
de mest spännande tolkningarna av Guds avsikt med människan jag har läst, därför att den talar både till den som tror och den som inte tror. Engellaus nya läsning av Gamla och Nya testamentet kommer säkert att irritera vissa som är bergfasta antingen i tron eller i otron, men för de flesta av oss som befinner sig i ett tillstånd däremellan, är Engellaus ”Guds tredje strategi” en mycket inspirerande bok, underfundig både i stil och i argumentation.

Thomas Gür, företagare och författare

Inget mindre än en revolutionerande tolkning och omgestaltning av västerlandets religiösa historia i allmänhet och kristen tradition i synnerhet. Många präster och bibeltroende kommer nog att opponera sig. Å andra sidan slår texten broar och kommer väcka resonans hos många utforskare av andlighet. Vid första läsningen förstod jag faktiskt inte så mycket. Hade svårt att tillgodogöra mig oförberedda vinklingar på de gamla eviga frågorna. Den respektlösa och halvt raljanta stilen bidrog till en känsla av gungfly. Någon månad senare tog jag fram texten igen. Långsamt öppnade sig perspektiv och slutledningar som är allt annat än ytliga eller effektsökande. En omtumlande känsla insmög sig.

Mats Liljefors, dirigent och chef för Musik på Slottet

Guds tredje strategi är en idéfrustande, vanvördigt rolig teori om Gud, människan och allt annat. Den innehåller åtminstone fem goda skäl till att bränna författaren på bål och mångdubbelt fler skäl till att du ska läsa den. Det kan ju dessutom vara så att den är alldeles sann. Johan Hakelius, skribent Detta är den mest hoppfulla och spännande bibelkommentar jag någonsin läst. Att Gud vill tona ned vår tro och uppmuntra vårt förstånd är en helt ny tanke. Resonemanget om den tredje strategin är helt enkelt ett välbehövligt tillägg till Nya Testamentet.  

Nils-Eric Sandberg, publicist

 

Titel: Guds tredje strategi – ska Han lyckas den här gången?
Författare: Patrik Engellau
Format: Inbunden, 176 sidor
Utgiven: 2008
Läs boken som PDF
Klicka här för att beställa boken.
Pris: 100 kronor (inklusive moms och porto)