IT-företagare får skatta 430 000 kr trots att han förlorade 17 500 kr på sitt företag

Anders Kingstedt drev IT-företaget Primit AB. När han sålde sitt företag fick han betalt i aktier. Nu är aktierna värdelösa, men skattemyndigheten kräver ändå Kingstedt på 430 000 kronor. 

År 1995 startade Anders Kingstedt tillsammans med en kamrat IT-bolaget Primit AB. De utvecklade en programvara för energiföretag med hjälp av vilken företaget växte snabbt. År 1999 sålde man företaget till en konkurrent – Adrasoft AB och man fick betalt i aktier. Primit sorterade under fåmansbolagsreglerna och enligt dessa skulle hälften av vinsten beskattas som inkomst av tjänst. Anders Kingstedt fick dock uppskov med skatten. Ett år senare försattes Adrasoft AB i konkurrs och Anders aktier blev värdelösa. Trots att han aldrig kunnat realisera vinsten krävs nu Anders Kingstedt på drygt 430 000 kronor i skatt.

Kronofogden säger till Företagarombudsmannen att Adrasofts konkurrs kommer avslutas under början av 2002 och då kan inte Anders Kingstedt få något mer uppskov med skatten. Han tvingas nu belåna sitt hus för att kunna betala skatt på vinster han aldrig sett röken av.

Företagarombudsmannen anser att det är orimligt att beskattas för vinster man aldrig gjort. Fåmansbolagsreglerna ger upphov till orimliga skatteeffekter, säger Företagarombudsmannen.

Anders Kingstedt är idag bitter:

– Jag är ingen skattesmitare, säger Anders Kingstedt till Företagarombudsmannen. Jag har betalat oerhört mycket i skatt och betalar gärna mer för de vinster jag gör. Men nu beskattas jag för en vinst jag aldrig har gjort. Staten tackar mig för att jag betalat in stora summor i skatt och satt tolv personer i arbete genom att kräva mig på 430 000 kronor, avslutar Anders Kingstedt.

 

Läs utredningen här: FO 2001-022