Alla partier är enfrågepartier

Sverigedemokraterna anser att invandringen är den viktigaste politiska frågan. Detta har fått de övriga riksdagspartierna att anklaga SD för att vara ett enfrågeparti. Men faktum är att samtliga partier tycker att invandringen står högst på den politiska agendan.

Alliansen lade ner möjligheten att fortsätta regera för att kunna utestänga Sverigedemokraternas inflytande över migrationspolitiken. Efter en mandatperiod där de bland annat fick igenom ett femte jobbskatteavdrag med hjälp av SD:s stöd kände partierna att de inte längre kunde stå ut. De var tvungna att markera var skåpet ska stå. Visst protesteras det pliktskyldigt när media frågar om kommentarer till de rödgrönas politik. Men trots alla protester så verkar Alliansen hellre se höjda bensinskatter, minskade ROT- och RUT-avdrag och fördubblade arbetsgivaravgifter för ungdomar – så länge invandringspolitiken inte förändras. Med den utgångspunkten så är det förståeligt att Alliansen valde att inte regera vidare. Utrymmet för reformer minskar ju för varje dag. Vem vill regera under sådana premisser?

Och det är där skon klämmer. Inget parti vill redovisa vad asyl- och anhöriginvandringen kostar. Men detta ändrar inte faktumet att det kostar stora summor. Och att summorna är beroende av de så kallade volymerna. När Sverigedemokraterna släppte sin skuggbudget för innevarande mandatperiod beräknade de att en minskning av asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent skulle ge en besparing på över 187 miljarder. De politiska motståndarna menade att siffran var kraftigt överdriven. Några egna siffror för vad mottagningen kostade ville de dock inte presentera.

I höstbudgeten som presenterades igår föreslogs en särskild löneskatt för människor över 65 års ålder. Personer som är över 65 år med en månadslön på 30 000 kr per månad kommer få en ökad lönekostnad på 1845 kronor per månad. Regeringen uppskattar att den nya skatten kommer drabba uppemot 70 000 äldre. Enligt regeringen kommer skatten dra in 1,77 miljarder kronor nästa år. Denna summa kan rimligtvis inte ens täcka kostnaden som uppstår från en veckas mottagning av asylsökande.

Visst kan vi bli bättre på integration. Problemet är att varken vi eller någon annan vet hur man ska gå till väga. De personer som förespråkar bättre integrationsåtgärder brukar i regel inte ha några egna seriösa förslag utan verkar mest förlita sig på att någon annan sitter på lösningen. Fredrik Reinfeldt var ärlig när han bad svenska folket att öppna sina hjärtan. De politiker som verkar idag följer hans linje i invandringspolitiken. Därför behöver de utveckla hans tankar och förklara för folket vad dagens politik kostar och varför den är berättigad.

Räddade människoliv får kosta pengar. Det är helt OK att erkänna att det till och med är prioriterat över allt annat. Men då bör man åtminstone vara ärlig med det.
Berätta för väljarna att vi måste höja skatterna för att finansiera en generös mottagning. Att vår levnadsstandard kommer att sänkas för att vi måste vara solidariska med människor i nöd. Att det finns tillräckligt med människor i nöd för att dagens migrationsvolymer ska kunna fortsätta i decennier. Att dagens integrationsutmaningar kommer att bestå och förvärras för varje år.

För oavsett vad politiker vill erkänna för väljarna så är det är det just detta som människor pratar om vid köksborden och i fikarummen.

________________________________________

Adam Rydström
Adam Rydström

adam.rydstrom@dnv.se