Storebror på Facebook – Integritet och risker med sociala medier

Facebook_omslag_till_webbsidan

Att Facebook och andra sociala medier bör användas med försiktighet av de som sätter integriteten högt vet nog de flesta. Vilka konsekvenser dina inlägg kan få och hur myndigheterna använder verktygen är dock något vi pratar mindre om.

”Just get over it — no one cares about privacy anymore”. Så är det om man får tro Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Men de som har förlorat jobbet eller fått hemtjänsten indragen efter inlägg på Facebook kanske inte skulle hålla med. Många är de som, utan att tänka efter, har gjort inlägg de senare har fått ångra.

Hösten 2011 släppte Facebook en applikation som gör att vännerna (och Facebook själva) sekund för sekund exakt kan följa din datoranvändning även om du stängt av Facebook: vilken tidningsartikel du läser, vilket teveprogram du tittar på och vilken låt du lyssnar på. Det är bara ett exempel i raden på hur världens största sociala nätverk alltmer kryper under huden på användarna.

Facebook är en fantastisk tillgång, som kan hjälpa oss att hålla kontakten med våra vänner och bekanta, men det finns också risker med att dela med sig av för mycket. I den här boken tar Pär Ström upp riskerna med Facebook – från integritetsrisker till den ökade risken att utsättas för olika typer av brott.

Titel: Storebror på Facebook – Integritet och risker med sociala medier, Pär Ström
Format: A5, 56 sidor
Utgiven: 2011
Läs boken som PDF
Beställ boken, (gratis)
bestall@dnv.se