Nyköping köpte vågdämpare direkt, i strid mot lagen.

I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen, en del av Den Nya Välfärden, kritiseras Nyköpings kommun för att ha köpt vågdämpare för 2,6 miljoner kronor utan upphandling i konkurrens på marknaden.

När Nyköpings kommun behövde renovera piren vid den kommunala kanotstadion vände man sig direkt till ett privat företag, och beställde nya vågbrytare utan möjlighet för andra företag att vara med och lämna anbud.

Som skäl till detta angav kommunen att det inte fanns någon för kommunen särskilt anpassad produkt på marknaden och att det anlitade företaget istället hade skapat en flexibel och anpassningsbar lösning enkom för kommunens ändamål.

Några tekniska eller andra skäl till att just detta företag skulle kunna komma ifråga föreligger dock inte, utan på marknaden för flytpontoner och motsvarande produkter finns det en fungerande konkurrens med även andra företag som borde ha givits möjlighet att lämna konkurrerande konstruktionsförslag och medföljande anbud.

Den omständigheten att kommunen låtit företaget specifikt skapa de vågdämpare som Kommunen sedan beslutat köpa medför en konstruerad avgränsning som inte är tillåten enligt lagen.

– Det finns därmed anledning att rikta allvarlig kritik mot Nyköpings kommun, som på detta sätt snedvridit konkurrensen säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen.

Läs hela utredningen här.