Kroppefjälls spa får kritik av Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen, en del av tankesmedjan Den Nya Välfärden, riktar kritik mot Melleruds kommun. Kritiken gäller kommunens drift av Kroppefjälls spa- och konferensanläggning. Ombudsmannen menar att det både är olagligt och olämpligt av kommunen att ge sig in på hotellmarknaden. Företagets miljonförluster har blivit dyrt för det kommunala bostadsföretaget, som äger hotellet. Företagarombudsmannen pekar på att kommunen med sitt agerande har snedvridit konkurrensen på hotellmarknaden.

– Ett kommunalt fastighetsbolag ska ägna sig åt att bygga och förvalta bostäder, inte åt spekulativa hotellaffärer i mångmiljonklassen. Denna affär är både olagligt och olämpligt säger Mårten Hyltner, företagarombudsman vid Den Nya Välfärden.

– Kroppefjäll har överlevt genom att det kommunala fastighetsbolaget tillskjutit mångmiljonbelopp. Andra anläggningar i kommunen har inte fått samma stöd. Därmed har konkurrensen snedvridits. I slutänden får hyresgästerna i det kommunala fastighetsbolaget stå för kostnaden. Pengar som kunde ha gått till renoveringar eller sänkta hyror har istället gått till Kroppefjäll, säger Mårten Hyltner, jurist vid Företagarombudsmannen.

 

Läs utredningen här: FO 2005-017