Ydres sopavtal olagligt

Sedan 2003 förbränner Tekniska Verken i Linköping sopor åt Ydre kommun. Kommunen får nu kritik av Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp sammankallad av Stiftelsen Den Nya Välfärden. Expertgruppen menar att sopavtalet har kommit till på ett olagligt sätt. Enligt lagen ska upphandlingar genomföras i konkurrens på den allmänna marknaden. Det har inte skett i det här fallet, och andra företag har därmed inte fått möjlighet att lämna anbud. Enligt expertgruppen har Ydre kommuns agerande snedvridit konkurrensen på sopmarknaden.

– Ydres köp av sopförbränning av Tekniska Verken i Linköping har kommit till på ett sätt som strider mot svensk lag, mot EUrätt och mot europeisk rättspraxis framhåller expertgruppen Konkurrenskommissionen i sin granskning.

– Lagen om offentlig upphandling har varit i kraft i mer än tio år. Ändå har avtalet ingåtts på ett sätt som strider mot lagen. Det är oacceptabelt. Givetvis ska Ydre kommun agera under lagarna och inte sätta sig över dessa, säger Inger Ridderstrand Linderoth, ledamot i den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen.

 

Läs utredningen här: KKO 2005-033