Ulf Kristersson,
I år beräknas den allmänna löneavgiften dra in 285 miljarder kronor till statskassan. Men den allmänna löneavgiften finansierar ingen socialförsäkring utan är en dold skatt som används för att bibehålla arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna på en hög nivå. Vi kräver att den allmänna löneavgiften avskaffas!
Den allmänna löneavgiften är den överlägset största delkomponenten i arbetsgivaravgifterna, större än avgifterna för föräldraförsäkring, arbetsmarknad, efterlevandepension, arbetsskada och sjukförsäkring – tillsammans. Men den allmänna löneavgiften är ingen socialförsäkring utan en ren skatt, både i rättslig och ekonomisk mening. Allmänna löneavgiftens uttalade syfte är att hålla det totala avgiftsuttaget oförändrat år efter år. Den infördes 1995 för att finansiera Sveriges inträde till EU. Då låg den på 1,5 procent men har i omgångar stigit till dagens 11,62 procent, vilket motsvarar mer än en tredjedel av arbetsgivar-avgifterna.
Den allmänna löneavgiften skadar förtroendet för socialförsäkringssystemet. I somras avskaffades företagens skydd mot höga sjuklönekostnader. Avskaffandet sker i syfte att få företag att ta ”mer ansvar” för sjukfrånvaro. Den beräknade årliga besparingen spekuleras uppgå till ca 2,6 miljarder kronor. Denna besparing är försumbar jämfört med vad den allmänna löneavgiften genererar i skatteintäkter. I årets statsbudget beräknas den allmänna löneavgiften dra in över 285 miljarder kronor till statskassan – en ökning med 18 miljarder jämfört med 2024.
Den allmänna löneavgiften driver upp lönekostnaderna och minskar företagens möjligheter att anställa. Den sänker Sveriges konkurrenskraft och minskar efterfrågan i ekonomin. Ett avskaffande av den allmänna löneavgiften skulle sänka lönekostnaderna för företag, vilket borde prioriteras framför skattesänkningar som inte skapar nya jobbtillfällen.
Vårt Företagarkrav står kvar!
Vi kräver att den allmänna löneavgiften avskaffas, åtminstone för små företag.
Med vänliga hälsningar,
Adam Rydström
Företagarombudsmannen vid tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden.
Läs mer om Företagarkravet.