I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen, en del av Den Nya Välfärden, kritiseras Hörby kommun för att ha köpt bemanning av bland annat kommunala chefstjänster i strid mot upphandlingslagen.
När det under 2020 uppkom vakanser bland kommunens förvaltningschefer och andra kommunala befattningar valde Hörby kommun att hyra in erforderlig personal som konsulter genom s.k. bemanningskontrakt.
Någon konkurrensupphandling genomfördes dock aldrig. Istället köpte kommunen aktuella tjänster direkt från ett privat företag. Till en början skedde detta genom formlösa avtal för att senare under året formaliseras i skrivna kontrakt.
Vart och ett av dessa avtal uppgår till ett så pass högt värde att upphandling rätteligen ska genomföras genom öppen anbudsinfordran i konkurrens på marknaden. Detta uppmärksammades av kommunen redan i juni 2020, då en företrädare i radio P4 Malmöhus försäkrade att kommunen skulle göra ”en sedvanlig upphandling som kommer att ligga ute fyra veckor”. Så skedde emellertid aldrig, utan kommunen tecknade istället skriftliga kontrakt direkt med det anlitade företaget, utan möjlighet för andra leverantörer att vara med och lämna anbud.
– Det finns därmed anledning att rikta allvarlig kritik mot Hörby kommun som på detta sätt satt bestämmelserna om offentlig upphandling ur spel säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen. När det gäller inhyrda kommunala förvaltningschefer är dessa dessutom enligt lag förhindrade att besluta i kommunens namn. Myndighetsbeslut som har fattats av kommunens inhyrda personal är således formellt ogiltiga tillägger hon.