Göteborg köper matportioner på sätt som snedvrider konkurrensen

I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrens­kom­missionen kritiseras Göteborgs kommun för att ha ställt opropor­tionella och konkurrenssnedvridande krav vid upp­handling av matportioner till omsorgstagare i de kommunala verksamhe­terna.

Det var när Göteborgs kommun skulle upphandla ett nytt ramavtal för leverans av kylda matportioner till omsorgstagare m.fl. inom de kom­munala omsorgsverksamheterna som man ställde krav som gjorde att endast den tidigare anlitade leverantören kunde komma ifråga för att läm­na anbud.  Först efter att ett kon­kur­rerade företag gått till domstol ändrade man kravet, men bara så att även detta företag kunde lämna anbud.

Kravet ifråga gällde att den som ville lämna anbud måste visa referens­uppdrag från en organisation med minst 500, eller senare 400, registre­rade omsorgstagare.  Även om det kan vara relevant att kontrol­lera anbudsgivarnas volymmässiga kapacitet är det inte relevant med krav på att en minsta åberopad volym måste avse samma uppdrags­givare eller organisation. Storköksföretag som levererar exem­pelvis 1 550 portioner per dag, men till olika kunder/uppdragsgivare, hindras därmed från att lämna anbud, trots att företagens volym­mässiga erfarenhet och kapacitet knappast bör kunna sättas i fråga.

Det är heller inte proportionellt med krav på att referens­uppdragen måste avse just omsorgstagare. Även företag som levererar elevmåltider till skolor eller färdigförpackade matportioner till företagsmatsalar, livs­med­els­handeln eller direkt till privatpersoner (som inte utgör om­sorgs­tagare) borde rimligen kunna bedömas utföra uppdraget på ett tillfreds­ställande sätt. Dessa företag har dock aldrig givits tillfälle att lämna anbud.

– Det finns därmed anledning att rikta kritik mot kommunen, som på detta sätt har snedvridit konkurrensen och satt sig över de  grund­läg­gande principer i LOU och det bakomliggande EU-direktivet som bland annat syftar till att motverka korruption i offentlig verksamhet, säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrens­kom­missionen.

Läs hela utredningen här.