I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen, en del av Den Nya Välfärden, kritiseras Göteborgs kommun för att ha brutit inte bara mot kommunallagen utan även mot upphandlingsrättsliga bestämmelser när man beslutade bojkotta varor från bland annat Israel.
Den kommunala Inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborg beslutade i juni 2024 att man vid kommunala inköp skulle utesluta bland annat varor från Israel.
Som Förvaltningsrätten i Göteborg redan kunnat konstatera strider detta mot den kommunala kompetensen, enligt vilken kommuner överhuvudtaget inte ska befatta sig med utrikespolitik. Detta ankommer istället exklusivt på staten, genom riksdag och regering, att ägna sig åt.
Vad som dock inte uppmärksammats är att kommunens beslut även strider mot gällande upphandlingsbestämmelser. Enligt dessa är det inte tillåtet att särbehandla varor beroende deras geografiska ursprung, om det inte föreligger någon särskilt lagstadgad undantagsbestämmelse. Sådant undantag gäller exempelvis för varor och tjänster m.m. från Ryssland, som upphandlande myndigheter inte bara får, utan måste utesluta vid sina upphandlingar.
Israel är däremot part i världshandelsavtalet WTO/GATT och omfattas av upphandlingslagarnas bestämmelser till skydd mot bland annat diskriminerande särbehandling av just nu aktuellt slag. Det strider således inte enbart mot den kommunala kompetenregleringen att bojkotta varor från Israel utan även mot de lagbestämmelser som ytterst syftar till att värna konkurrensen och att motverka korruption vid offentlig verksamhet.
– Det finns därför anledning att rikta allvarlig kritik mot Göteborgs kommun, som har försökt sätta sig över gällande lagbestämmelser och snedvrida konkurrensen, säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen.
Läs hela utredningen här.