Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden arbetar med långsiktig opinionsbildning för ett bättre företagarklimat och ett bättre Sverige. Just nu befinner sig Sverige i en svår situation. Regeringen fortsätter tyvärr med den destruktiva politik orsakade problemen. Vi kräver att regering och riksdag kavlar upp ärmarna och tar itu med bland annat följande:
Stoppa överbeskattningen av bilister
I vårt upprop Företagarkravet krävde vi att reduktionsplikten skulle avskaffas. Regeringen lyssnade och vid årsskiftet sänktes reduktionsplikten kraftigt från 30,5 procent till 6 procent. Detta ledde till att dieselpriset sjönk med 4 kronor och 30 öre den 1 januari. Men det var bara en temporär sänkning. I höstbudgeten har regeringen föreslagit att reduktionsplikten ska börja höjas igen med start 2025.
Regeringens strategi går ut på att använda höga bränslepriser för att uppnå EU:s utsläppsmål år 2050. Under 2027 kommer EU:s nya utsläppshandels-system ETS2 införas i Sverige. Priset på koldioxid och därmed bränsle kommer successivt öka och bara ett par år senare kan bränslepriserna stiga till uppemot 40 kronor litern! Pengarna kommer gå till en stor klimatfond i EU. Utöver reduktionsplikt och ETS 2 använder regeringen koldioxidskatt, energiskatt och moms för att göra bränslet dyrare. Dessutom kommer drivmedelsskatterna även i fortsättningen skrivas upp med inflationen varje år.
Den Nya Välfärden kräver följande av regeringen:
- Att höjningen av reduktionsplikten stoppas.
- Att regeringen slopar införandet av EU:s utsläppshandelssystem ETS 2.
- Att energiskatten, koldioxidskatten och momsen sänks kraftigt.
- Slopa de automatiska årliga indexskattehöjningarna på drivmedel.
- Ta bort Bonus malus och den förhöjda fordonsskatten.
- Avskaffa skatten på trafikförsäkringspremier som kommer dra in över 2,8 miljarder kronor till statskassan under 2024.
- Stoppa försäljningsförbudet av nya bensin– och dieselbilar från år 2030.
Åtgärda elbristen
Regeringen påstår att det råder elbrist och att alla behöver göra vad de kan för att spara el. Men hoten om elransonering beror inte på någon elbrist utan på att de vill sälja vår el till utlandet, alldeles oavsett vad konsekvenserna blir för svenska folket.
Sverige är Europas största nettoexportör av el. Ändå tvingas välskötta företag lägga ned på grund av hutlösa elräkningar. Vid årsskiftet höjde regeringen energiskatten på el till 53,50 öre per kWh. I oktober införde regeringen EU:s nya beräkningsmetod vilket riskerar att tredubbla elpriserna under kalla vinterdagar.
Nu får det vara nog! Vi kräver att politikerna visar lojalitet till folket de säger sig företräda. Vi kräver följande av regeringen:
- Elpriset ska spegla produktionskostnaden i Sverige. Efterfrågan på utländska marknader ska inte tillåtas påverka Sveriges elpriser. Ockerpriser bör förbjudas.
- Energiskatten på el bör sänkas och den årliga indexhöjningen av skatten tas bort. Alla skattehöjningar på el bör stoppas, även de som är beslutade av EU.
- Kärnkraften bör byggas ut för att säkra energi året runt, även när det inte blåser. Elnätet bör rustas upp snarast. ”Det gröna stålet” och andra klimatsatsningar ska inte tillåtas sabotera företags-klimatet. Bort med subventionerna till gröna bubblor.
- Subventioner till väderberoende kraftproduktion bör tas bort.
Bekämpa brottsligheten
Ungefär sex av tio företagare har drabbats av brott de senaste två åren. Samhällsutvecklingen går åt fel håll. Företagare betalar ofantliga summor i skatt, men staten misslyckas med sin viktigaste uppgift, nämligen att garantera lag och ordning.
Vi kräver att regeringen slutar blunda för problemen och skyndsamt genomför en kriminalpolitisk reform, bland annat genom att skärpa straffen, stoppa den oansvariga migrationspolitiken och återupprätta samhällskontraktet.
Slopa företagens sjuklöneansvar
Höga sjuklönekostnader har länge varit ett hinder för tillväxt och nyanställningar. Företagarombudsmannen krävde därför under många år en lindring av sjuklöneansvaret vilket fick politikerna att införa ett högkostnadsskydd år 2015. Sedan dess har företagare kunnat få ersättning för sjuklönekostnaderna genom en kreditering på skattekontot. Administrationen har varit relativt enkel och automatiserad, vilket gjort att företagare kunnat fokusera mer på verksamheten och mindre på pappersarbete.
Men nu vill regeringen och SD avskaffa högkostnadsskyddet med påståenden om att kontrollmöjligheterna är begränsade, risken för felutbetalningar är stor och att småföretag inte har tillräckligt med drivkrafter att förebygga sjukfrånvaro. Regeringen tror att avskaffandet ska minska statens utgifter med 2,6 miljarder kronor under 2026.
Sjuklöneansvaret är ett stort hinder för nyanställningar och utgör en stor risk för den enskilda småföretagaren. Socialförsäkringssystemet, som finansieras av företagare, är inte försäkringsmässigt. Systemet är överfinansierat och en tredjedel av arbetsgivaravgifterna utgörs av en skatt som kallas allmänna löneavgiften. Den skatten beräknas dra in hela 267 miljarder kr till staten under 2024.
Eftersom företagare betalar in mycket mer till socialförsäkringssystemet än vad de får tillbaka kräver vi att sjuklöneansvaret slopas helt och hållet. Ansvaret för ersättning vid sjukdom bör enbart ligga på Försäkringskassan. En sjuk medarbetare borde därför kunna ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan från första sjukdagen.
Avskaffa den allmänna löneavgiften
Arbetsgivaravgifterna syftar till att finansiera det sociala trygghetssystemet. Men en tredjedel av arbetsgivaravgifterna saknar koppling till försäkringsmässiga förmåner. Denna dolda skatt kallas den allmänna löneavgiften. Vi kräver att smygbeskattningen upphör. Den allmänna löneavgiften bör avskaffas.
En ny policy för skatter
Inför en regel om skatteväxling. Om en ny skatt införs eller en gammal skatt höjs, bör någon annan skatt sänkas så att företagen går skadefria.
Minska regelkrånglet
Företagare lägger alltför mycket tid på att uppfylla regelverket istället för att expandera verksamheten. Vi kräver att regeringen avskaffar alla regler som inte uppfyller sitt syfte, genomför grundliga konsekvensanalyser innan nya regler införs och beslutar om en policy som innebär att regelbördan inte ska öka från år till år. En regel in – en regel ut.
Gör om migrationspolitiken.
Flyktingar som vill söka asyl i Sverige måste först ta sig in i vårt land. Detta skapar onödigt lidande och göder smugglingsindustrin. Vi anser att mottagandet bör minska kraftigt och ske på ett kostnadseffektivt och förnuftigt sätt. Ersätt asylrätten med ett renodlat kvotflyktingsystem eller hjälp flyktingar i konflikternas närområden. Under överskådlig framtid bör Sverige ha noll nettoinvandring för att kunna komma till rätta med de extrema integrationsproblemen.
Utvecklingen går åt fel håll. Företagarklimatet blir sämre och sämre. Samhällskontraktet uppluckras. Den grova brottsligheten och utanförskapet ökar alltmedan politikerna stoppar huvudet i sanden. Något måste göras. Den Nya Välfärden arbetar för att få Sverige på rätt köl igen.
- Vi kontaktar politiker och förklarar hur de bör utforma politiken.
- Vi samlar ihop namnunderskrifter i viktiga frågor och skickar in till regeringen.
- Vi opinionsbildar genom debattartiklar och insändare.
- Vi skriver underlag till riksdagsmotioner.
- Vi skriver rapporter och böcker.
- Vi granskar och uppmärksammar myndigheter som snedvrider konkurrensen.
- Vi driver rättsfall när kommuner och myndigheter bryter mot upphandlingslagen eller ger olagligt statsstöd.
- Vi skriver remissvar till utredningar som berör våra frågor.
Vill du komma i kontakt med Företagarombudsmannen?
Mejla Adam Rydström, adam.rydstrom@dnv.se eller ring 08-124 330 50