Ulf Kristersson,
Mer än halva mandatperioden har gått och regeringen har tillsatt hundratals utredningar. Men utredningar i sig löser inte företagens problem. Sveriges företagare lider av ockerpriser på el, energiskatt, elnätskostnader, elcertifikat och moms. Bombdåd, rån, stölder, bedrägerier och utpressning får många företagare att överväga nedläggning. Regelbördan har ökat under mandatperioden och fortsätter att plåga företagare som tvingas lägga tid på att uppfylla regelverket i stället för att ägna sig åt verksamheten. Nu får det vara nog! Vi kräver att regeringen sänker elpriserna, bekämpar brottsligheten och minskar regelbördan!
Sänk elpriserna
Elpriserna skiftar hundratals procent från en dag till en annan. Nedläggningen av fullt fungerande kraftverk, satsningen på väderberoende kraftproduktion och övergången till en marknadsbaserad europeisk elhandel har skadat företagarklimatet och sänkt Sveriges konkurrenskraft. Under mandatperioden har flaskhalsavgifter, balanseringskostnader, höjd energiskatt och den nya flödesbaserade beräkningsmetoden lett till en förmögenhetsöverföring av enorma proportioner från företagen till staten och elbolagen. En regering som säger sig värna företagare borde försöka lösa problemen, men i stället har regeringen förvärrat situationen.
– Vi kräver att regeringen vägrar implementera alla EU-beslut som gör elen dyrare, slopar den flödesbaserade kapacitetsberäkningen, inför Sverigepriser på el och sänker energiskatten!
Bekämpa brottsligheten
Staten bryter mot samhällskontraktet varje dag. Företagare betalar skatt men regeringen levererar inte lag och ordning. I stället har brottsligheten mot företag, från bombdåd till bedrägerier, skenat. Regeringen har lagt förslag på symboliska åtgärder, såsom sänkt straffålder och massövervakning. Men sådana lagändringar gör föga nytta om polisen inte klarar av att gripa gärningsmännen som förvandlat vårt land till en krigszon.
Endast en tredjedel av företagen polisanmäler alla brott de utsätts för eftersom en anmälan ändå inte leder till någon åtgärd. Fler utredningar kommer tyvärr inte att stoppa brottsvågen. Din regering vet orsakerna till den ökade brottsligheten och behöver bara tillämpa lösningarna som bland annat Den Nya Välfärden presenterat i många år. Att bekämpa brottsligheten ingår i arbetet för ett bättre företagsklimat.
– Vi kräver att regeringen bekämpar brottsligheten och återupprättar samhällskontraktet!
Minska regelbördan
Företagens administrativa kostnader och fullgörandekostnader motsvarar 6 procent av Sverige BNP. Regelbördan består bland annat av skatte- och momsregler, specifika branschregler, arbetsrätt samt miljö- och arbetsmiljöregler. De flesta företagare kan ge exempel på regelverk som inte uppfyller sitt syfte och där regelkrånglet inte står i proportion till problemen som ska lösas. Många av de regler som borde avskaffas har även identifierats av tidigare regeringar, branschorganisationer och Näringslivets Regelnämnd. Ändå har ytterst lite gjorts för att lätta på företagens regelbörda.
Många regler bestäms av EU och är så betungande för svenska företag att de leder till konkurs. EU har beslutat om 13 000 nya lagar sedan 2019, vilket drabbat småföretagare extra hårt. De närmaste åren kommer EU med nya klimatregelverk och hållbarhetskrav som medför att företagens rapporteringsskyldigheter kommer öka kraftigt. Om regeringen fortsätter att öka regelbördan samtidigt som EU inför tusentals nya regler varje år kommer småföretagare att duka under. Det är nu dags för regeringen att ta ansvar och påbörja regelförändringsarbetet som tidigare regeringar struntat i.
– Vi kräver att regeringen avskaffar regler som inte uppfyller sitt syfte, även om dessa regler är beslutade av EU. Genomför grundliga konsekvensanalyser innan nya regler införs. Besluta om en policy som innebär att regelbördan ska minska från år till år.
Med vänliga hälsningar,
Adam Rydström
Företagarombudsmannen vid tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden.
Läs mer om Företagarkravet.