I en utredning av den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen, en del av Den Nya Välfärden, kritiseras Borlänge, Falu, Gagnefs och Hedemora kommuner för att vid upphandling av bemanningstjänster felaktigt ha diskvalificerat anbudsgivare.
När Borlänge, Falu, Gagnefs och Hedemora kommun skulle upphandla bemanningstjänster inom sjukvården ställdes ett obligatoriskt krav om att anbudsgivarna skulle bifoga registreringsbevis från Bolagsverket om att de är registrerade för att ”… bedriva uthyrning av personal inom sjukvården.” Kommunerna diskvalificerade sedan två anbudsgivare eftersom de var registrerade för ”personaluthyrning” respektive ”uthyrning av personal” och därmed inte ansågs registrerade för ”uthyrning av personal inom sjukvården”. Kommunerna biträddes i det aktuella fallet av Upphandlingscenter som är en förvaltning vid den Gemensamma nämnden för upphandlingssamverkan vid Ludvika kommun.
Själva registreringen hos Bolagsverket medför överhuvudtaget inte någon garanti för att verksamheten faktiskt utövas. En registrering för personaluthyrning i allmänhet omfattar dessutom alla olika områden där sådan uthyrning kan komma ifråga och således även sjukvården. Det går inte att sluta sig till att en anbudsgivare som bedriver personaluthyrning inom även andra personalkategorier skulle vara olämplig som leverantör av just sjukvårdspersonal. Vid överprövning av upphandlingen fann därför Kammarrätten i Sundsvall att kravet på viss registrering går utöver vad som är nödvändigt och proportionellt och beslutade att upphandlingen skulle göras om.
– Både registreringskravet och kommunernas tillämpning synes närmast grunda sig på ren okunnighet om verksamhetsföremålets funktion i det bolagsrättsliga systemet. Det finns därför anledning att rikta allvarlig kritik mot Kommunerna, som på detta sätt snedvridit eller riskerat snedvrida konkurrensen säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ledamot av Konkurrenskommissionen, och tillägger att kommunerna uppenbarligen behöver se över sin upphandlingskompetens.