Företagarkravet: Stoppa EU:s höjning av elpriserna!

Ulf Kristersson,

EU har beslutat om en ny metod för att beräkna och fördela kapaciteten i elnätet. Beslutet är inte bindande men din regering har ändå gått med på att införa den så kallade ”flödesbaserade kapacitetsberäkningen” den 29 oktober. Simuleringar visar att elpriserna kommer höjas, särskilt under kalla vinterdagar. Högre elpriser skadar ekonomin och försämrar företagarklimatet. Därför kräver vi att din regering slopar den flödesbaserade kapacitetsberäkningen.

Syftet med EU:s nya beräkningsmetod är att bättre utnyttja elnätens kapacitet och kunna överföra mer el från Sverige till Europa utan att bygga ut elnäten. EU:s vill på så sätt att elpriserna i Europa ska jämnas ut – på Sveriges bekostnad.

Svenska kraftnät har parallellkört den nya beräkningsmodellen för att se hur elpriserna kommer påverkas. Myndigheten kom fram till att elpriserna gick upp, särskilt under kalla vinterdagar då elpriserna kunde bli tre gånger högre med den nya modellen.

Elektricitet prissätts på den europeiska elmarknaden Nord Pool. Ju mer el Sverige kan exportera – desto högre elpriser får svenska elkunder. Elmarknaden är nämligen riggad för att missgynna länder som överproducerar el som kan exporteras, vilket innebär att svenska elkunder förlorar på att Sveriges deltagande i Nord Pool. De enda som tjänar på Nord Pool och den flödesbaserade kapacitetsberäkningen är elbolagen, som beräknas öka sina intäkter med 12 miljarder kronor, utan att tillföra något som helst värde till Sveriges ekonomi.

Det finns ingen skyldighet för Sverige att införa flödesbaserad kapacitetsberäkning.
Att din regering ändå väljer att vika ner sig för Bryssel bevisar att ni saknar lojalitet till folket som gett er förtroendet att styra vårt land. I stället för att säkerställa billig energi har regeringen arbetat för att behålla Nord Pools ockerpriser, elcertifikaten, oskäliga nätavgifter och ständigt höjda energiskatter. Ni har på så sätt gynnat ett fåtal bolag samt ökat statens skatteintäkter på småföretagens bekostnad.

Nu får det vara nog! Det är nu dags för dig och din regering att visa solidaritet och lojalitet med folket som ni säger er företräda. Vägra implementera alla EU-beslut som gör elen dyrare. Slopa den flödesbaserade kapacitetsberäkningen!

Med vänliga hälsningar,

Adam Rydström
Företagarombudsmannen vid tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden

Läs mer om Företagarkravet.