Företagarkravet i augusti: Bekämpa brott mot företag!

Ulf Kristersson,

Brottsligheten har lett till att var tionde företag överväger att lägga ner eller flytta verksamheten. Över 60 procent av företagen har inte polisanmält något av brotten de utsatts för med motiveringen att anmälan inte leder till någon åtgärd. Sveriges välstånd bygger på att företagare är trygga och kan bedriva sin verksamhet utan att utsättas för bedrägerier, ID-kapningar, inbrott, stölder, utpressning, hot och våld. Vi kräver att regeringen prioriterar företagen och bekämpar brottsligheten.

Vi har sedan tidigare meddelat din regering att staten bryter mot samhällskontraktet varje dag när företagare utsätts för brott. Företagare betalar skatt men staten levererar inte den lag och ordning företagarna behöver och förtjänar. En majoritet av företagen är missnöjda med polisens arbete och många företagare känner sig maktlösa.

Polisen fick mer resurser under 2023 men trots ett tillskott på 1,6 miljarder kronor så var antalet ärenden där polisen inleder en förundersökning den lägsta på sex år. En rapport från Svenskt Näringsliv visar att hälften av företagen utsatts för någon form av brottslighet det senaste året. Brottsligheten kostar företagen runt 100 miljarder kronor om året i direkta och indirekta kostnader. Brottsligheten drabbar alla branscher och kriminella hittar ständigt nya metoder att tillskansa sig företagares pengar, inte minst med hjälp av ny teknologi. Som exempel har kriminella de senaste åren använt BankID-bedrägerier för att plundra företag på pengar. Dessa brott utgör ett allt större hot mot företagarklimatet och måste stävjas omgående.

Sverige behöver en bred och omfattande reform av brottsbekämpningspolitiken snarast! Samtliga myndigheter behöver arbeta för att återställa den skada som årtionden av huvudlös politik orsakat. Tull och polis behöver ökade befogenheter. Dessutom behövs en kraftig resursförstärkning. Polisen måste ha närvaro i hela landet, dyka upp när de blir kallade, fokusera mer på kärnuppgifterna och syssla mindre med handräckning, tillståndsärenden och administration. Straffen behöver skärpas och straffrabatterna tas bort. Fler åtal måste väckas och domstolar behöver i större utsträckning använda hela den tillgängliga straffskalan. Inte minst måste det brottsförebyggande arbetet prioriteras. Migrationspolitiken, som är grundorsaken till det växande utanförskapet, måste åtgärdas omedelbart.

Ett bra företagarklimat är en förutsättning för att företag ska startas, växa och anställa. Företagarnas öde är i förlängningen Sveriges öde. Därför kräver vi att din regering påbörjar arbetet att reparera förtroendet mellan stat och individ, mellan politiker och företagare. Vi kräver att regeringen bekämpar brottsligheten och återupprättar samhällskontraktet!

Med vänliga hälsningar,

Adam Rydström
Företagarombudsmannen vid tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden