Bra rutat av Alliansen – misstroendeförklara ministrarna

I morse klockan 09.00 tillkännagav Alliansen att man kommer rikta en misstroendeförklaring mot tre av statsråden i regeringen Löfven – Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Några timmar senare säkrades majoritet i riksdagen genom att Jimmie Åkesson bekräftade att han också vill se att de tre statsråden skiljs från sina uppdrag.

Beslutet att misstroendeförklara är rätt och rimligt.

Skandalen vid Transportstyrelsen i sig är stor nog. En generaldirektör väljer medvetet att göra avsteg från lagen. Här finns inget utrymme för att skylla på haveri, klumpighet eller lättja. Ledningen för Transportstyrelsen valde, trots protester från både modiga medarbetare och externa organ, att gå vidare. Trots att man visste att det man gjorde var olagligt. Här borde ansvariga statsråd ha agerat stenhårt och omedelbart visat att om en myndighetskultur finns där avsteg från lagen tolereras, måste den dras upp med rötterna omedelbart. Att som statsministern tala om ”traditionell myndighetskultur” och liknande duger inte som förklaring.

De politiska turerna efter själva haveriet på myndigheten har dock förvärrat situationen ytterligare. Framförallt har regeringens förvirrade agerat visat på mycket bristande samordning internt. Statsministern valde inte att kommentera händelsen för än flera dagar efter att den läckt ut. Ansvariga statsråd hade antingen undanhållit informationen från statsministern, från varandra eller både och. Statsministerns presskonferens gjorde inte heller händelseförloppet mera tydligt för medborgarna. Vad som egentligen hände på regeringskansliet kommer vi kanske aldrig att få veta.

Av alla dessa skäl är det befogat av Alliansen att rikta en misstroendeförklaring mot de tre berörda statsråden.

Vad har då Socialdemokraternas respons blivit? Från flera håll har hörts att haveriet på Transportstyrelsen skulle ha att göra med upphandlingen av IT-tjänster. Detta argument håller inte någonstans. Ingenstans har framkommit att dessa IT-tjänster inte skulle gå att upphandla, och enligt SÄPO:s rapport ska också haveriet tillskrivas myndighetens faktiska agerande – inte upphandlingen i sig.

Socialdemokraterna kan inte heller friskriva sig beslutet att upphandla tjänsterna.  Tillsammans med den dåvarande borgerliga regeringen röstade man för att ”outsourcingen” av IT-tjänsterna skulle genomföras. De partier som kan friskriva sig från beslutet är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som inte röstade för. Och bägge dessa har ställt sig positiva till misstroendeförklaring. Jonas Sjöstedt var tydligen med att ett sådant förfarande inte kan uteslutas.

Beslutet att misstroendeförklaring de tre statsråden är välkommet.

 

 

 

 

Hugo Fievet
hugo.fievet@dnv.se