Tips från Företagarombudsmannen

Bluffakturor

Det är tyvärr mycket vanligt att företagare råkar ut för bluffakturor och Företagarombudsmannen arbetar aktivt med att stävja detta, bland annat genom att granska de myndigheter som har till uppgift att beivra bedrägerierna. Privatpersoner är relativt skyddade från bluffakturor genom konsumentlagarna men som företagare omfattas du inte av dessa utan där gäller avtalslagen.

Bluffakturor kan till exempel avse katalogtjänster. I många fall kan det vara ett företag som påminner om något stort katalogbolag som vill att du ska korrigera uppgifterna på utskicket. Givetvis är uppgifterna alltid fel. Och när du skickar in de korrigerade uppgifterna har du bundit dig till det som står i finstilt längst ner i avtalet.

Som Företagarombudsman på Den Nya Välfärden får jag ofta samtal från förtvivlade företagare som i all hast godkänt avtal muntligen över telefon eller faxat tillbaka korrigerade uppgifter i tron att det rör sig om gratistjänster. Det slutar ofta med att företagaren i och med det slutit ett bindande avtal med fakturaskojarnas bolag. Läs mer om hur du skyddar dig HÄR

Skatteverket

Skatteverkets nit går ibland ut över rättssäkerheten för seriösa företagare. Priset för en utökad skattekontroll får inte vara att oskyldiga företagare upptaxeras. Läs mer om det här.